Studijní zájezd do Vídně 2015

23. 11. 2015 Naše škola se zapojila do projektu MŠMT v rámci Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost a dvanáct žáků ze 7. ročníku se tak mohlo zdarma zúčastnit výuky německého jazyka přímo ve Vídni.

Výuka probíhala v jazykové škole Sprachinstitut Alpha v centru města. Vzhledem k tomu, že se děti začaly učit němčinu teprve v září, byla to pro ně nelehká výzva. Během tří dnů absolvovaly 12 výukových hodin zaměřených na nejjednodušší komunikační situace, představení se,  sdělení základních informací o sobě. Obohatily si slovní zásobu v tématech - rodina, oblékání, zvířata, Vánoce, opakovali jsme již probrané barvy a čísla. Ve zvolených tématech jsme navazovali na skutečnosti, s kterými jsme se setkali během dne při procházkách městem. Obrovským přínosem byla možnost odposlouchat správnou výslovnost rodilých mluvčí a také se zbavit ostychu při komunikaci v cizím jazyce. Na závěr žáci obdrželi certifikát za absolvování kurzu.

Kromě výuky poznávaly děti celou řadu pamětihodností města. A viděly toho opravdu hodně.

Po prvotním seznámení s hlavním městem a malou okružní jízdou Vídní po tzv. Ringu s výkladem jsme se vydali do  zábavního parku Prater se symbolem Vídně -obřím kolem - Wiener Riesenrad (zde jsme poznávali dějiny Vídně prostřednictvím nástěnných obrazů a modelů staveb, ale také z ptačí perspektivy mohli obdivovat jednotlivé části města). Prošli jsme pak pěší zónou centra města s dominantou Stephansdomu, třídou Graben přes Kohlmarkt k zimní císařské rezidenci – Hofburgu, prohlédli si pokladnici – Schatzkammer s křesťanskými památkami i symboly císařské moci – korunovačními klenoty, park Maria- Theresien- Platz se sochou Marie-Terezie, navštívili Kunsthistorisches Museum ( se zaměřením na egyptské, orientální a antické sbírky a na poklady uměleckého řemesla), parlament se sochou Pallas Athene, neogotickou radnici s předvánočními trhy – seznámili se  s rakouskými tradicemi, viděli jsme zahrady letního sídla Habsburků – Schönbrunnu, expozici císařských kočárů,  prošli  ZOO - Tiergarten (se zaměřením na poznávání německých názvů exotických i domácích zvířat).  Prohlédli si  významné stavby barokního období - kostel sv. Karla Boromejského(Karlskirche), zámek Belveder se zahradami a sochařskou výzdobou. Seznámili jsme se s moderní architekturou F. Hundertwassera - Kunsthaus, Hundertwasserhaus. Celý pobyt jsme završili návštěvou v termálním koupališti v městečku  Laa an der Thaya.

Po celou dobu jsme bydleli nedaleko Vídně v příjemném prostředí skautského centra ve Wassergsprengu.

Výjezd do zahraničí tak maximálně splnil stanovené požadavky celého projektu a hlavně zprostředkoval dětem jedinečné zážitky, které si jistě ponesou v dalším životě. A snad je i více namotivoval pro výuku německého jazyka

říjn
23

Turnaj ve fotbale: Žákovská rada

říjn
28

státní svátek

říjn
28

Podzimní prázdniny

říjn
29

Podzimní prázdniny

list
02

Ozdravný pobyt 5. ABC, Horní Bečva (do 15.11.

list
04

První pomoc pro život 1.-4. r

list
05

LF OU: Prevence kouření 6.ABC

list
05

10-12.35 h GVUO 4. A